W związku z pytaniami kierowanymi do Pani Administrator w sprawie serwera itp...
Chciałbym wyjaśnić w czym rzecz:
1. Jak wiecie na dniach kończyła się nam ważność domeny: mieczprawdy.com.pl a za niedługi czas skończy się ważność serwera.
2. Jako, że serwer na cal.pl (bieżący hosting) sprawial problemy ze stabilnością i wprowadzał spore ograniczenia w przepływie danych co bylo powodem blokowania się forum, postanowiliśmy zarządem naszego serwisu tj.:Margoo, Sever, JDu i ja (ZaanAnai), że trzeba zmienić serwer. I tu pytaliśmy was o zdanie. Przeglądając opinie w internecie o hostingach jednoznacznie wyszło, że hosting home.pl jest najlepszy, najstabilniejszy ale i najdroższy, więc nie bardzo bylo by nas stać na utrzymanie go, zwłaszcza, że jedyny dochód to organizowana na dniach zbiórka kasy wśród was - forumowiczów ( Za co jesteśmy bardzo wdzięczni).
3. Byliśmy w pacie bo nie chcieliśmy wykupywać kolejnego serwera, który będzie mnożył nam problemy a nie stać nas na wykupienie home.pl, ale...
4. Ostatnimi czasy ja tj. ZaanAnai wykupywałem serwer na home.pl pod stronę parafialną. Wykupiłem serwer Business
Starter (
tutaj można zobaczyć jego specyfikacje), który oferuje więcej niż mi potrzeba, więc zaproponowałem Zarządowi naszego serwisu przeniesienie się na mój serwer. Z czego ja pokrywam koszty utrzymania serwera a nasz serwis wykupienie domeny. O powody mojego postępowania nie pytajcie bo i tak wam nie powiem
5. Jako że mamy już serwer gdzie możemy się zadomowić powstało pytanie jak przenieść naszą domenę z cal.pl na home.pl i tu są dwie opcje: a) Transfer b)delegacja domeny
a) Transfer polega na przeniesieniu całej domeny wraz z zawartością na drugi serwer. Plusy: strona i forum automatycznie przeniesione na nowy serwer Minusy: Czas - zanim domena została by przeniesiona na nowy serwer mogla by być nawet 6-7dni niedostępna; Taka operacja kosztuje koszt wykupienia domeny na 1 rok czyli - 80zl; Dużo roboty papierkowej
b) Delegacja domeny polega na tym, że nasz adres mieczprawdy.com.pl nie będzie prowadzil do serwera na cal.pl a na home.pl, czyli domena zostaje przypisana do serwera hostingu home.pl ale wykupiona jest w hostingu cal.pl Plusy: czas - modyfikacja trwa ok 2-4 godzin; brak roboty papierkowej; jest darmowe, Minusy: Domena jest przypisywana do nowego serwera ale nie przenosi danych, trzeba je odzyskać z backupów,
6. Wybraliśmy opcje b) którą próbowaliśmy wraz z Sooskiem, Margoo i mną zastosować w sobotę, ale okazalo się że backup od strony mial bląd, który zostal spowodowany przez nieużywany uszkodony komponent. Więc wróciliśmy na stary serwer.
7. Problemy jakie wynikly w sobotę i niedzielę spowodowane byly zmianami delegacji z cal.pl na home.pl i z powortem z home.pl na cal.pl. Jak się okazalo w sobotę delegacja domeny chodzi bardzo wolno i zakończyla się dopiero w niedziele ok 13-14. Co powodowalo że jednym strona dzialala a innym nie.
8. Przy próbie naprawy tego stanu, uskodzilem przypadkiem stronę (przyznaję się bez bicia, moja wina), ale została odzyskana przy pomocy nowego backupa przygotowanego do nowej próby delegacji naszej domeny. Odzyskiwanie się powiodlo.
9. Najbliższa próba delegacji domeny odbędzie się jutro tj. Środa 26.01.2011 od godziny 8, czyli wtedy gdy jest najmniejszy ruch na forum.
W związku z tym że nasz nowy serwer jest wydajniejszy, po przesiadce zostanie zaoferowana nowość jaką będzie możliwość założenia i prowadzenia własnego blogu na naszym serwisie.
To chyba tyle jeśli są jakieś jeszcze niejasności to proszę zwracać się do mnie z tymi pytaniami.